Hypotheek zonder vast contract

Een hypotheek zonder vast contract? Jarenlang had je een vast contract nodig om een hypotheek te verkrijgen. Als je een hypotheek aanvraagt, willen de banken zeker zijn dat je de lening kan terugbetalen. Daarnaast kijkt de bank of de kans groot is dat je ook op langere termijn genoeg verdient om de hypotheek te kunnen betalen.Maar de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgde voor veel verandering. Het geven/ krijgen van een vast contract is minder vanzelfsprekend geworden. Werkgevers geven vaker tijdelijke contracten en de inzet van ZZP-ers, freelancers & uitzend- en oproepkrachten is fel gegroeid.

Ik merk dat ook veel bij mijn klanten, er zijn veel zelfstandigen. Gelukkig hebben de banken dat ingezien en zijn ze begonnen met verschillende initiatieven om het makkelijker te maken om mensen zonder vast contract aan een hypotheek te helpen.

Intentieverklaring

Als je in loondienst werkt met een tijdelijk contract, dan kun je je baas vragen om een intentieverklaring te tekenen. Je werkgever geeft hiermee aan dat je volgend contract een vast contract zal zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat je hetzelfde blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. 

Normaal is dit geen probleem om dit van je werkgever te krijgen. Het geeft namelijk niet automatisch garantie dat je als werknemer echt een vast contract zal krijgen.

Inkomensbepaling loondienst

Een intentieverklaring is niet altijd meer nodig voor een hypotheek met een tijdelijk contract. Steeds meer banken kijken naar het loon- en arbeidsverleden bij een hypotheekaanvraag. Banken vragen dan om een ‘inkomensverklaring loondienst’. Voor de maximale hypotheek wordt dan gevraagd om het UWV Verzekeringsbericht, welke je kan downloaden op de website van het UWV. Er wordt dan door de bank gekeken naar het inkomen van de laatste 2 of 3 jaar en hiermee wordt een inkomen vastgesteld.

 

Perspectiefverklaring

Flexwerkers of uitzendkrachten kunnen nu een perspectiefverklaring aanvragen bij hun uitzendbureau. Daarin staat de verwachting dat, op basis van de huidige werkzaamheden, het inkomen minimaal stabiel blijft.

Naast een perspectiefverklaring wordt er ook gekeken naar je toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt op basis van je opleiding, werkervaring, functie en vaardigheden.

Krijg je geen perspectiefverklaring? Dan wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Met een maximum van het laatste jaarinkomen.

 

Arbeidsmarktscan

Voor flexwerkers in loondienst die niet voor een uitzendbureau werken is er nu de arbeidsmarktscan. Aan de hand van een vragenlijst wordt je arbeidsmarktscore en verdiencapaciteit berekend. Met een minimale score van 70 kun je een hypotheek krijgen. Dit betekent niet dat je automatisch een hypotheek zal kunnen afsluiten. Het is ook nog afhankelijk van andere zaken zoals je inkomen en de waarde van je woning.

Om gebruik te maken van de arbeidsmarktscan moet je in de laatste 14 maanden een arbeidshistorie van minimaal 12 maanden hebben. Voor de hypotheek wordt het actuele inkomen vergeleken met de verdiencapaciteit op de arbeidsmarktscan. De laagste van de twee wordt gebruikt voor de maximale hypotheek.

Inkomensverklaring voor een hypotheek zonder vast contract

Als je als zelfstandig ondernemer een hypotheek wilt aanvragen, dan gaat dit net iets anders dan bij de vorige situaties. Je inkomen is namelijk de winst uit je onderneming. Banken kijken hiervoor naar de cijfers van de afgelopen 3 jaar.
Wanneer je voldoende winst maakt dan kan je een hypotheek aanvragen. 

Het is ook mogelijk om een hypotheek aan te vragen als je nog geen 3 jaar zelfstandig bent, maar wel minimaal 1 jaar zelfstandig bent. In dat geval wordt er naast de winst vanaf de start van je onderneming ook gekeken naar de winstprognose in de volgende boekjaren.

Een Hypotheek zonder vast contract!

Zoals je ziet is het tegenwoordig niet meer nodig om een vast contract te hebben om een hypotheek aan te vragen. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Wel kan het iets moeilijker zijn dan wanneer u een vast contract hebt.

We kunnen altijd vrijblijvend een gesprek inplannen, er is veel veranderd bij de banken dus de kans is groot dat we je kunnen helpen.