Hypotheken vergelijken

hypotheek vergelijken

Hypotheken vergelijken? Een hypotheek is een ingewikkeld financieel product. Er zijn voorwaarden aan verbonden en er spelen wet- en regelgevingen, bijvoorbeeld met betrekking tot belastingvoordeel. Als consument ben je hier niet dagelijks mee bezig, en dan wordt het een complexe procedure. Daarom is het verstandig om er een expert bij te betrekken, die je het kan uitleggen en die jouw persoonlijke situatie kan bekijken en kan helpen bij het vergelijken van de verschillende hypotheken.

hypotheek vergelijken

In mijn ervaring scheelt het je veel kopzorgen en ‘buikpijn’. Omdat ik al meer dan 15 jaar hypotheekaanvragen behandel ken ik de procedures en richtlijnen waardoor mijn aanvragen sneller verlopen.

Je kunt altijd een gratis eerste gesprek maken om de basis te bekijken en zo goed de hypotheken te vergelijken.

Waar moet je op letten als je een hypotheek gaat afsluiten?

Er zijn veel verschillende hypotheken mogelijk, afhankelijk van je situatie. Hoeveel kun je, en wil je, per maand aflossen? Wat is de maximale hypotheek op basis van je maandlasten? Gaat het om een nieuwe hypotheek of wil je een bestaande hypotheek overzetten? Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Vergelijken van de verschillende hypotheken

Een hypotheek is een lening waarbij het huis als onderpand dient. De manieren waarop je deze lening af kunt lossen noemen we de verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, omdat alleen deze vormen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Maar in verschillende situaties kan toch een andere vorm voordeliger zijn.

Annuïteitenhypotheek

Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek moeten nieuwe hypotheken maximaal over 30 jaar worden afgelost en minimaal annuïtair worden afgelost. Hier zijn uiteraard weer uitzonderingen op. Een annuïteitenhypotheek houdt in dat je de hele hypotheek aflost gedurende de looptijd. Als de hypotheekrente niet veranderd, betaal je maandelijks een vast bedrag, wat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek verandert de verhouding tussen die twee delen, waarbij je in het begin vooral rente betaald, en tegen het einde bijna niet meer.

hypotheken vergelijken

De voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn dan ook dat het een eenvoudige hypotheek is die je gegarandeerd hebt afgelost op het einde van de looptijd en waarbij het bruto maandbedrag vaststaat gedurende de rentevaste periode. Aan de andere kant wordt je hypotheekschuld elke maand iets kleiner waardoor je minder rente af kunt trekken van de belasting, waardoor je netto maandlasten dus elke maand iets stijgen.

Lineaire hypotheek

Ook een lineaire hypotheek voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek. Hierbij betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente, waarbij het aflossingsbedrag ieder maand gelijk blijft. Als je dus een lening hebt van 30 jaar, of 360 maanden, dan los je iedere maand 1/360e deel hiervan af. Omdat de rente die je betaalt aan het begin een stuk hoger ligt dan op het einde, net als bij de annuïteitenhypotheek, betaal je aanvankelijk dus wel een stuk meer. Echter omdat je dus iedere maand een stuk hypotheek aflost, wordt die rente iedere maand minder. De totale rentelasten over de gehele looptijd worden hierdoor dan ook lager dan bij andere aflossingsvormen.

Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. De hoogte van het aflossingsbedrag is iedere maand hetzelfde. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je niet je hypotheek af, maar enkel de rente over de hypotheeklening. Je bouwt dus geen vermogen op, en aan het einde van je looptijd moet je in principe de gehele lening terugbetalen. Hierdoor ligt de rente voor zo’n hypotheek meestal wel iets hoger. Het voordeel is dat je erg lage maandlasten hebt gedurende de looptijd omdat je geen aflossing betaalt.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek bestaan je maandelijkse lasten uit de hypotheekrente en de verzekeringspremie. Het is een combinatie van een hypotheek en een levensverzekering. Op de einddatum, of indien de verzekerde persoon overlijdt, wordt het gegarandeerde kapitaal uitgekeerd, zodat je de hypotheek kunt aflossen. Een nieuwe spaarhypotheek kun je niet meer afsluiten, maar als je voor 2013 al had lopen, kan deze nog wel worden overgesloten.

Bank spaarhypotheek

Een bankspaarrekening kun je als starter niet meer afsluiten, maar wel overzetten als je deze al voor 2013 had afgesloten. Bij deze aflossingsvorm spaar je of beleg je via een gekoppelde bankspaarrekening.

Levenhypotheek

Bij een levenshypotheek wordt aan het einde van de looptijd het bedrag uitgekeerd om de hypotheek af te lossen. Als de betrokken verzekeraar meer winst maakt, wordt de uitbetaling ook hoger. Uiteraard geldt dat ook andersom; als de beleggingsresultaten tegenvallen kan het zijn dat er niet genoeg geld overblijft om de hypotheek af te lossen. Een nieuwe levenhypotheek kun je niet meer afsluiten, maar als je voor 2013 al had lopen, kan deze nog wel worden overgesloten.

hypotheken vergelijken

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek lost je niet direct af, maar beleg je het geld om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen met het opgebouwde kapitaal. De eerste jaren komen hier hoge kosten bij kijken waardoor de waardeopbouw in eerste instantie laag is. Potentieel kun je een hoger rendement opbouwen vergeleken met sparen. Een nieuwe beleggingshypotheek kun je niet meer afsluiten, maar als je voor 2013 al had lopen, kan deze nog wel worden overgesloten.

Hybride hypotheek

Een combinatie van spaarhypotheek en beleggingshypotheek met levensverzekering. De verhouding sparen/beleggen kan door de looptijd heen nog worden aangepast. Je betaalt rente over het hypotheekbedrag en een premie voor de levensverzekering, en aan het einde van de looptijd los je de hypotheek af met het kapitaal dat je hebt opgebouwd met de levensverzekering. Ook hier zijn de resultaten weer afhankelijk van de beleggingen. Een nieuwe hybride hypotheek kun je niet meer afsluiten, maar als je voor 2013 al had lopen, kan deze nog wel worden overgesloten.

Krediethypotheek

Als je een krediethypotheek afsluit krijg je een kredietlimiet met je woning als onderpand. Je kunt zo vaak als je wilt geld opnemen of aflossen, binnen de afgesproken limiet, en je betaalt enkel rente over het opgenomen geld.

Veel van deze vormen zijn afhankelijk van je persoonlijke inkomen, en enkel bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek kom je in aanmerking voor hypotheekrente aftrek, tenzij je een van de andere vormen al voor 2013 hebt afgesloten.

Bij Jeroen Hypotheekadvies kun je altijd terecht met vragen over je budget, om hypotheken te vergelijken, persoonlijk advies en een situatie te vinden die bij jou past.

Maak een afspraak zodat we er voor kunnen zorgen dat het proces in goede banen wordt geleid. Het kennismakingsgesprek is altijd voor onze rekening.